L&B 2-2015

Ansvarig: Magnus Andersson
Nr 2 - 2015 December

FLYGÅRET 2015

SE-KUD har varit i luften 118 timmar varav brandflyg 19 timmar och FFK-flygning 27 tim.
SE-YLU har totalt 45,5 timmar.

SE-KUD
Vi har haft flera dyrbara reparationer under året på KUD. Det började med tankläcka vid årsskiftet, byte trim-actuator i maj, byte av luftspjällsburk och grundöversyn av propeller i oktober, totalt har vi reparerat för 127 000 kr. De ordinarie service översynerna har kostat 28 000 kr samt propellern 16 300 kr.

BRANDFLYG
Länsstyrelsen antog Ludvika Flygklubbs anbud att sköta skogsbrandbevakningen på slinga SO i Dalarna. De har redan meddelat att vi får fortsatt förtroende 2016 om de får uppdraget från MSB.
Årets brandrisk var något sämre än normalt.
Vår slinga hade brandrisk 20 dagar varav LFK fick flyga 7dagar, så vi lyckades att skrapa ihop 19 timmar.  Avesta och Borlänge FK fick ungefär lika många flygtimmar.

TÄVLINGAR
LFK hade fyra deltagare i SM, Roland Olsson 2:a, Roland deltog även i NM i precisionsflyg och kom på tredje plats, Grattis.

I Riksnavigeringen har sex piloter från LFK deltagit, bäst även där är Roland Olsson 2:a
Magnus Andersson blev 2:a i gruppen som inte deltagit i SM.
I Rikslandning har fem LFK piloter deltagit, 6:a Kim Pedersén 7:a Roland Olsson

SE-Fel-hinder

LUDVIKA FLYGPLATS
I juni månad satte Ludvika kommun fart och fick fram ett avtal om Ludvika Flygplats. LFF fick ta över driften redan från 1 juli. LFF får svara för alla kostnader för flygplatsen men får även ta alla inkomster från uthyrning av lokaler och landningsbanan, Ludvika kommun gjorde klart för LFF att vi inte kan räkna med några kommunala bidrag. 26:e september samlades medlemmar från LFK och LSFK och röjde upp och städade på området.

DSCN6082              DSCN6084

För att hålla ner elkostnaden som är en stor utgift, har LFF monterat en luftvärmepump i stationsbyggnaden, delvis sponsrad av Bergslagskyl och VB energi. En hel del lampor har bytts ut mot lågenergilampor.

För att få intäkter har LFF hyrt ut fältet för ambulansutbildning veckor 4, 5 och 8, 2016.
En väg kommer att plogas på gräset runt  flygfältet, men de kör också på banan. Flygplatsen är då stängt för flygning.
Trafikverket har bokat 11 torsdag-förmiddagar under sommaren för MC-uppkörning.

DSCN6078
På vår hemsida http://www.ludvikaflyg.se har LFF en kalender där alla bokningar av fältet finns inskrivet, där kan man även se när Mattias är på banan.

UTBILDNING

I slutet av augusti hade vi tillsammans med Ludvika segelflygklubb en informationsdag där besökarna fick information om olika certifikat. Det verkar finnas intresse och vi har nu inlett ett samarbete med Tuna Aero i Borlänge. Tuna Aero har sedan flera år tillbaka skött utbildning (PPL/LAPL) åt Borlänge flygklubb.  Nästa planerade kursstart är i januari och vi får se om vi får med några elever på den kursen. Klart är dock att SE-KUD nu är intagen i deras skoltillstånd och de kommer att använda sig av vår flygmaskin för skolning. Förutom PPL- och mörkerskolning kommer troligtvis även en hel del konverteringar från segel till LAPL då det för närvarande är väldigt enkelt att, för de som har TMG inskrivet i segelcertet konvertera certifikatet till LAPL.

TANKANLÄGGNINGEN
I september besiktade vi bensintanken på fältet, den såg bra ut invändigt och Per Johannson har snyggat till den utvändigt.
Nu gäller lagringstillståndet till 2027-10-27

DSCN6071

FIBER
Styrelsen har beslutat att anta erbjudandet om fiberanslutning via kabel till flygplatsen.
Det blir en stabilare anslutning för kameran än teleledningen genom skogen. Vårt bredband som vi nu har ger ca 10 MB och kostnad för det och telefon är 400 kr månaden, med fiberanslutning får vi 100 MB och telefon för ca 230 kr månaden. Dessutom kan vi erbjuda Wi-Fi i Stationsbyggnaden för de som vill hyra för kurser m.m.

SKATTEVERKET
När vi flyger Brandflyg och FFK-uppdrag ska den skatt vi betalt för bensinen betalas tillbaka,  men för kv3-2015 begärde Skatteverket in avtal med Länsstyrelsen och FFK, samt kopia på loggboken med namn på vilka som har flugit, hur mycket vi förbrukat privat. Efter några brevväxlingar kom pengarna som vi har rätt att få. Det har förekommit fusk från vissa flygplansägare.

MEDLEMMAR
Tyvärr har ytterligare en medlem avlidit under sommaren, Fräs-Erik Andersson, som betytt mycket för tävlingsverksamheten, inte bara i Ludvika utan hela Sverige och Norge, som använt hans dataprogram. Han tilldelades FSFs förtjänstmedalj i guld, men hann inte få den före sin död.

God Jul och Gott Nytt År

Magnus och Folke